Dikey Geçiş Sınavı (DGS)
Sıkça Sorulan Sorular
DGS Puanı Nasıl Hesaplanır?
DGS puanı ÖSYM tercih kılavuzunda belirtilmiş olan formülle hesaplanır. DGS puanı belirlenirken dikkate alınan bir çok değişken vardır. Önce tüm adayların sayısal ve sözel testlerindeki standart puanları hesaplanır. Bu standart puanlar ve adayın önlisans başarı puanı belirli katsayılarla çarpılarak DGS puanı hesaplanır.
DGS’ de 4 yanlış 1 doğruyu götürür mü?
Evet DGS’ de 4 yanlış bir doğruyu götürüyor. Sayısal testindeki yanlışlar sayısaldaki, sözel testindeki yanlışlar sözel testindeki doğruları götürür. Böylece test bazında net sayıları hesaplanır.
DGS’ de kaç çeşit puan türü var?
DGS’ de sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı puan türü vardır. DGS ile dil bölümlerine girişte sözel puanı esas alınır.
Önlisans mezuniyet notu nedir?
Adayın önlisans bölümündeki başarı notudur. Diğer bir ifadeyle önlisans diploma notudur. DGS puanı hesaplanırken mezuniyet notu önemli bir değişkendir.
Önlisans başarı puanı nedir?
Önlisans başarı puanı, adayın önlisans mezuniyet notunun önceden belirlenmiş katsayılarla çarpımı sonucu elde edilir. Ortaya çıkan puan adayın nihai DGS puanını hesaplayan formülde kullanılır. Mezuniyet notu önce 0.8 katsayısı ile çarpılır. Böylece en az 40 ve en çok 80 olacak şekilde bir puan belirlenir. Bu puan yerleştirme puanı hesaplamasında 0.6 katsayısı ile tekrar çarpılır.
DGS’ de daha önce bir bölüme yerleştim, puanım düşer mi?
Evet, DGS ile geçen yıl bir bölüme yerleştiyseniz bu yıl DGS puanınız daha düşük gelecektir. Önlisans başarı puanınız üzerinden yerleştirme puanınız belirlenirken 0.6 katsayısı yerine 0.45 katsayısı ile çarpılır.
DGS Puanımın hesaplanması için kaç net gerekir?
DGS puanınızın hesaplanması için sayısal ve sözel testlerinin ikisinden de en az 1 netinizin olması gerekir. Önceki yıllarda bu kural 0.5 netti, 2021 DGS itibariyle yükseltildi.